Kustannustuki

Kustannustuki, kerrankin hakeminen on helppoa

Kerrankin voin todeta, että onpas helppo ja selkeä hakemus, jota ei voi olla osaamatta täyttää, jos vain osaa lukea ja kirjoittaa. Moni EU ja kotimainen tukivirasto on juhlapuheissaan kehuskellut, kuinka hakemusprosessi tehdään käyttäjäystävälliseksi. Valtiokonttori on siinä onnistunut – ilman turhia juhlapuheita – täydet kymmenen pistettä.

Itse olen ammattini puolesta hakenut julkista tukea kymmenistä eri kotimaisista, EU ja säätiöiden järjestelmistä yli kymmenen vuoden ajan ja Valtiokonttorin kustannustuki on näistä ylivoimaisesti helpoin.

Kustannustuen ohjeissa kerrotaan, että hakemuksen tekemiseen menee 30-45 minuuttia. Itselläni meni 10 minuuttia.

Ainoa parantamisehdotukseni olisi, että  myönnettävän kustannustuen arvioitu tukisumma tulisi automaattisesti ja reaaliaikaisesti hakijalle nähtäväksi hakemusjärjestelmässä olevan laskurin avulla. Hakemusjärjestelmässähän on aputyökaluna erillinen laskuri erillisellä sivulla, josta tämän tiedon saa, kun luvut laittaa itse manuaalisesti.

Yritysten kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut koronapandemian vuoksi vähintään 30 %.

Tuen hakeminen on hyvin mekaaninen ja yksinkertainen prosessi ja tuki lasketaan oheisen kaavan mukaisesti.

Kustannustuki Chart

Kustannustuen vertailukausi on  kesä-lokakuu vuodelta 2019. Tukikausi on vastaavasti kesä-lokakuu vuodelta 2020. Tukea saat nyt siis viideltä kuukaudelta, kun edellisessä kustannustukikierroksessa tukea sai vain kahdelta kuukaudelta eli huhti-toukokuun osalta.

Valtiokonttorin hakemusjärjestelmä hakee kuukausittaiset liikevaihdot automaattisesti ALV-rekisteristä. Jos yrityksellä on arvonlisäverotonta myyntiä, niin sen voi syöttää hakemusjärjestelmään manuaalisesti.

Hakemusjärjestelmä hakee myös kuukausittaiset palkat automaattisesti. Vain kuukausittaiset kiinteät kustannukset syötetään manuaalisesti. Niiden syöttäminen on kuitenkin helppoa järjestelmässä olevien alasvetovalikoiden avulla.

Yhteenvetona hakijan tehtäväksi jää ainoastaan:

Nyt vaan kaikki hakemaan tukea Valtiokonttorin nettisivuilta https://asiointipalvelu.valtiokonttori.fi/kustannustuki/

Mikäli kaikesta huolimatta tarvitset apua kustannustuen hakemisessa, niin minuun voi olla suoraan yhteydessä: jerri.laine@innovation-manager.com tai https://innovation-manager.com/contact/

Jerri Laine
Toimitusjohtaja
Innovation Manager Finland Oy